Inschrijven Oldtimer

Vanaf welk ogenblik moet ik mijn oldtimer inschrijven bij de D.I.V.?

Een voertuig moet dus ingeschreven zijn om te rijden op de openbare weg. (K.B. 20.07.2001).

De rechtspraak voorziet dat een voertuig moet ingeschreven zijn als het zich op de openbare weg bevindt.  Het speelt geen rol of het voertuig effectief rijvaardig is of totaal geïmmobiliseerd is op de rijbaan of de zijberm.

Een voertuig dat verplaatst wordt aan de hand van een takelwagen (voertuig uitgerust met de speciale voorzieningen met het oog op takelen), bevindt zich bijvoorbeeld niet op de openbare weg.

Welke document zijn nodig om een oldtimer in te schrijven?

Alles hangt af of het gaat om een ingevoerd voertuig of een reeds in België ingeschreven voertuig.

Reeds in België ingeschreven voertuig

In de verkoper zich naar de technische keuring begeven heeft met het oog op de verkoop van het voertuig, dan zal hij u de volgende documenten overhandigen:

 •   Het roos formulier ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’
 •   Het gelijkvormigheidsattest, indien bestaande voor dit voertuig
 •   Eventueel, maar niet verplichtend, zal hij u het oude inschrijvingsbewijs overhandigen.  Voor de motorfietsen is dit wel verplicht gezien deze voertuigen niet onderworpen worden aan een technische keuring.

Indien de verkoper zich niet begeeft naar de technische keuring met het oog op e verkoop van zijn voertuig, wat meestal het geval is bij de verkoop van een oldtimer, zal hij u de volgende documenten overhandigen.

 •   Het inschrijvingsbewijs, altijd verplicht, of een verklaring van verlies van het inschrijvingsbewijs dat bij de politie afgeleverd wordt aan de oude eigenaar.
 •   Het gelijkvormigheidsattest, indien bestaande voor dit voertuig

Ingevoerd voertuig

Om een ingevoerd voertuig in te schrijven dient u in het bezit te zijn van de volgende documenten:

 • Vignet 705 te bekomen bij een douanekantoor
 • Het inschrijvingsbewijs van de oude buitenlandse eigenaar voor voertuigen die ingevoerd worden uit een land die deel uitmaakt van de Europese Unie zoals bijvoorbeeld:
  •   Carte grise de collection voor Franse voertuigen
  •   Kraftfahrzeugbrief voor Duitse voertuigen
  •   Kentekenbewijs voor Nederlandse voertuigen
  •   V5C voor Engelse voertuigen
  • ….

Daarenboven moet er een document voorhanden zijn dat bewijst dat het desbetreffende voertuig definitief uitgeschreven werd in het land van herkomst, zoals bijvoorbeeld het document ‘Abmeldungsbescheinigung’ genaamd voor Duitse voertuigen.  Sommige landen plaatsen een stempel op het inschrijvingsbewijs als bewijs van definitieve uitschrijving.

Voor voertuigen die afkomstig zijn van een land van buiten de Europese Unie, moet u een origineel document bekomen van het land van herkomst waarop de gegevens vermeld staan van de oude eigenaar en deze van het voertuig.  Let op dat op dit document de exacte eerste datum van ingebruikname vermeld staat en niet enkel het bouwjaar van het voertuig.  

U hebt geen antwoord gevonden op uw vraag?