Alcoholtester verplicht in Frankrijk

 

Het decreet dat de aanwezigheid van een alcoholtester verplicht is voor alle bestuurders

is op 28 februari 2012 in het Franse Staatsblad verschenen. Deze regel geldt ook voor toeristen en gaat in werking op 1 juli 2012. Wie niet in orde is tijdens de overgangsperiode, tussen 1 juli en 1 november 2012, zal een waarschuwing krijgen. Vanaf 1 november 2012 word je bestraft met een boete van € 11.

De alcoholtester
Het gaat om blaastests die voorzien zijn van een vermelding “NF” (Norme Française). Deze alcoholtests zijn onder andere verkrijgbaar bij de apotheek en auto speciaalzaken (stukprijs ongeveer € 2). De tests blijven ongeveer 2 jaar geldig. Een elektronische tester die voorzien is van de vermelding “NF” is ook toegestaan, maar deze kost € 100 tot € 150.

Hoe gebruiken?
Bedoeling is dat de bestuurder bij twijfel over zijn alcoholgehalte zelf kan bepalen of hij wel of niet zijn een voertuig te besturen. Het gebruik van de test is niet verplicht. Aangezien je bij een controle steeds een niet-gebruikte test moet kunnen voorleggen, is het raadzaam om minstens twee alcoholtesters aan te kopen. Als je de test wil gebruiken, wacht je best een half uur na je laatste consumptie om een zo correct mogelijke benadering van je alcoholgehalte te krijgen.

Waarom?
Rijden onder invloed is één van de belangrijkste oorzaken van dodelijke ongevallen, ook in Frankrijk.
De Franse overheid werkt daarom op twee pistes:

  • Sinds 1 december 2011 geldt de verplichting voor (uitgaans)gelegenheden die alcohol serveren en ’s nachts open zijn om hun klanten alcoholtests ter beschikking te stellen.
  • Vanaf 1 juli worden alle bestuurders verplicht een alcoholtest in de wagen te hebben. De wet “Elke bestuurder van een gemotoriseerd voertuig, uitgezonderd bromfietsen, moet in het bezit zijn van een nog niet gebruikte alcoholtest (éthylotest).”

GPS met flitslocaties in Frankrijk

Sinds 5 januari 2012 is in Frankrijk het gebruik en bezit van iedere vorm van flitslocatie-signalisatie verboden. Dit verbod omvat apparatuur die waarschuwt voor mobiele en vaste meetapparatuur en kan worden bestraft met maximaal € 1500 boete. Dus niet alleen navigatiesystemen zijn verboden, ook andere elektrische apparaten met deze functie zoals een laptop, PDA of een mobiele telefoon mogen geen flitslocaties aangeven.

Er zijn GPS-toestellen waarbij je deze functie kan uitschakelen, maar er zijn er ook waarin dit vast wordt aangegeven. De producenten van deze GPS-toestellen krijgen momenteel de kans om hun software aan te passen, zodat mensen die in het bezit zijn van zo’n toestel een update kunnen uitvoeren. Concreet zullen met die update de flitslocaties vervangen worden door “gevaarlijke zones”, waar de verkeerssituatie anders is en er ook meer kans is om geflitst te worden. Ook bij Coyote-systemen werd deze software-update reeds uitgevoerd, waardoor zij niet meer als radarverklikkers, maar als rijhulpsystemen fungeren. Zij zijn in Frankrijk dus niet verboden.